Wat is AMBE?

De DMR standaard (zie Wat is DMR?) specificeert niet op welke manier de audio moet doorgestuurd worden. In principe kan elke fabrikant daarvoor een eigen methode ontwikkelen.

Omdat daardoor het onderling uitwisselen van toestellen onmogelijk zou zijn, is er in 2005 tussen de toenmalige fabrikanten en potentiële fabrikanten van DMR toestellen overeengekomen de Advanced Multiband Excitation (AMBE) techniek van de firma DVSI te gebruiken. Zij kunnen dit door een licentie te betalen aan DVSI (en de vocoder in software te implementeren) of door gebruik te maken van IC’s van DVSI waar deze vocoder reeds ingebakken zit. DVSI produceert verschillende reeksen (AMBE-2000, AMBE-3000 en AMBE-4000 reeks IC’s) met verschillende mogelijkheden. Een aantal van de radio-amateur projecten maken gebruik van een dergelijke vocoder chip.

Een aantal jaren terug was er heel wat beroering over het feit dat D-Star de AMBE vocoder gebruikt en niet een open oplossing (zoals Codec2). Ondertussen lijken de meeste amateurs wel verzoend met het gebruik van deze vocoder, ook gezien de mogelijkheid om toch nog zelfbouwprojecten te doen met behulp van de AMBE vocoder chips. Daarnaast laat de interoperabiliteit toe om, als amateur, ook professionele apparatuur te gebruiken op onze digitale netwerken. Ook één toestel dat verschillende digitale modes aankan (die dan allemaal AMBE gebruiken) hoort op die manier tot de mogelijkheden.